Instrumentlessen

Voor ons is alleen het beste goed genoeg voor de leerlingen. V.E.M.vzw geeft dan ook enkel individuele instrumentlessen. Op maat. Alleen zo kunnen wij elke leerling optimaal en efficient begeleiden in zijn muzikale ontplooiing. De lessen worden gegeven door enthousiaste leerkrachten en musici. In tegenstelling met het geinstitutionaliseerde muziekonderwijs, hoef je bij ons geen verplichte bijvakken te volgen noch examens af te leggen. Je bereikt immers de beste resultaten door de muziektheorie (lees: notenleer) meteen te koppelen aan de uitvoeringspraktijk. Alle noodzakelijke theorie en achtergrondinfo wordt uiteraard wel aangebracht maar gewoon binnen de instrumentlessen zelf. Naast de technische basisvaardigheden die onmisbaar zijn voor elk instrument, kunnen ook verschillende stijlen en genres aan bod komen.

V.E.M.vzw zorgt voor aangepast didactisch materiaal en heeft een zeer uitgebreide muziekbibliotheek met een schat aan materiaal. Dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt, bewijzen de goede resultaten van onze leerlingen bij hogere studies en audities en de vele positieve commentaren van musici in binnen- en zelfs buitenland waar een dergelijke manier van werken als de norm wordt beschouwd. Anderzijds biedt V.E.M.vzw ook de mogelijkheid om kinderen en volwassenen met beperkte mogelijkheden toch het plezier en de therapeutische werking van muziek te laten ervaren.

Zowat alle klassieke instrumenten kunnen bij ons aangeleerd worden. Omdat we uit ervaring weten dat samen musiceren niet alleen leuk is, maar ook heel motiverend werkt om de studie vol te houden, willen we zeker de orkestinstrumenten promoten: viool, altviool, cello, dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, trombone, tuba, slagwerk. Maar ook piano- en gitaarlessen (klassiek en modern; akoestisch en elektrisch) kan je bij ons volgen. Voor de jonge leerlingen heeft V.E.M.vzw bovendien een eigen leermethode ontwikkeld.

Naast de individuele lessen, moet er uiteraard ook ruimte zijn om samen met anderen te musiceren. Muziek is immers ook een sociaal gebeuren. Binnen V.E.M.vzw hebben wij dan ook diverse samenspelgroepen gaande van kleine ensembles voor beginners over een strijkersensemble en een blazersgroep tot een heus symfonisch orkest. Uniek is ook ons Mini Musica junior-orkest: het enige echte orkest met enkel muzikanten tussen 8 en 14 jaar!

Verder krijgt elke leerling regelmatig de kans om op het podium te staan; alleen of in groep. Meespelen in een groep of deelnemen aan een concert en een project is geen verplichting. Dit gebeurt steeds in overleg met de leerkrachten.

Voor

Kleuters vanaf 5 jaar, kinderen, jongeren, volwassenen en senioren ieder op maat en eigen tempo. Voor kinderen tot ong. 8 jaar is de aanwezigheid van een ouder in de les vereist.

Uurregeling

Wekelijks les op een vast tijdstip of op onregelmatige basis in afspraak met de leerkracht (enkel voor gevorderden/volwassenen).
Een afspraak verplaatsen naar een ander moment in de week kan mits 2 dagen vooraf aangevraagd.
Naast de les gaan wij er van uit dat er thuis voldoende tijd is om regelmatig te oefenen. Het oefenmoment is een moment van ontspanning door inspanning waarbij de beslommeringen van elke dag even van je af worden gezet of waarbij begeleidende ouders even exclusief tijd aan hun jonge muzikant geven.

En verder

De lessen worden ingepland vanaf 3 september. Uiteraard kan je om het even wanneer instappen. Er zijn geen lessen in de schoolvakanties. Je betaalt per 5, 10 of 20 lessen. Om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden en ervoor te zorgen dat ze vooruitgang maken en gemotiveerd blijven, gaan wij er van uit de kinderen en jongeren tot 18 jaar alsook beginnende volwassenen en senioren wekelijks naar de les komen. Gevorderden/volwassenen kunnen dan weer kiezen voor een flexibel systeem waarbij ze de lessen meer kunnen spreiden. Bij teveel inschrijvingen wordt er een wachtlijst aangelegd. Meer info en prijzen onder "praktisch".